Mi is az a vogue? What’s vogue?

Mi is az a vogue? What’s vogue?

Mi is az a vogue? Hogyan alakult ki? Mit közvetít? Miért jó csinálni? Milyen egy Vogue tánc óra az MD-ben? Amikor az ember először hall valami új dologról, akkor rengeteg kérdés vetődik fel benne a témával kapcsolatban. Ha benned is megfogalmazódtak ehhez hasonló kérdések az csak jót jelenthet, hiszen nyitott vagy az újra, ami az alapja egy ember pozitív irányú jellemfejlődésének.

Mi is az a vogue? Tehát kezdjük az elején. A vogue egy különleges modern táncstílus, ami a 80-as években született meg, még pedig a 60-as évek óta – elsősorban New Yorkban és azon belül is Harlemben – zajló vogue bálok hívták életre.

Hogyan alakult ki? Az említett bálokon a résztvevők elsősorban színesbőrű melegek, transzfesztiták vagy úgynevezett „drag queenek” voltak. Hogy miért ebből a közegből indult el ez a stílus az azzal magyarázható, hogy az esemény szereplőit bármennyire is inspirálta például a vogue magazin oldalain megjelenő divat és életstílus, sajnos a társadalmi kirekesztettség és az anyagi hátterük nem tette lehetővé, hogy valóban a divatvilág részévé válhassanak.

Mit közvetít? Az előbb említettekből is következik, hogy egyfajta túltengő nőiességet képvisel maga a tánc. A mozdulatok nagy többsége kecses, bájos vagy szexi. Alapvetően három altípusa van a Vogue-nak: old way, new way, vogue fem. Bár az elnevezések elég beszédesek, alapvető különbség az old way és a new way között, hogy a new way sokkal szögletesebb mozdulatokból áll és például ikonikus mozdulatai közé tartozik a vállkiakasztás. A „fem” pedig a legnőiesebb az összes közül.

Miért jó csinálni? Azért, mert amellett, hogy megmozgat – és mind tudjuk, hogy a mozgás az egészséges életmód része – ad egyfajta magabiztosságot is. Megtanítja hogyan irányítsd a tested komplex módon és a rendszeres nyújtásnak köszönhetően olyan hajlékony leszel, mint soha azelőtt. Természetesen alakformálásnak sem utolsó, viszont megvan benne az a bónusz, amitől észre sem veszed, hogy elfáradtál és a mozgás egy izgalmas, vidám, energikus elfoglaltsággá alakul. Ha pedig úgy érzed a divat is a szenvedélyeid közé tartozik, akkor pedig különböző vogueos eseményeken – melyeket tánc iskolánk is szervez – a benned rejlő stylistot is megcsillogtathatod, ha úgy tartja kedved.

Milyen egy Vogue tánc óra az MD-ben? Ez az óránk is hasonlóan van felépítve, mint a többi. Bemelegítéssel indítunk, utána jön a koreográfia tanulás. Miután a koreót megfelelően begyakorolta az egész csoport, utána kisebb-nagyobb csoportokban el is táncolják, majd az óra a nyújtással zárul. Az MD tánctanára Móritz Dániel, aki több nemzetközi platformon is sikeresen képviselte már hazánkat ebben a táncstílusban. Dani mindhárom említett alstílust oktatja nálunk. Órái vidám, inspiráló, energikus hangulatban telnek.

Ha a te érdeklődésedet is felkeltettük akkor jelentkezz hozzánk minél hamarabb! Abban biztos lehetsz, hogy mi alig várjuk, hogy megismerjünk téged és bevezethessünk ebbe a szubkultúrába! Ha többet szeretnél megtudni kizárólag a tanfolyamunkról, kattints: https://hiphoptanciskola.com/vogue-tanctanfolyam/

Jelentkezés

Képek az iskolánk szervezésében lezajlott Vogue bálról: Vogue Ball Budapest

_________________________

In English

What’s vogue exactly? How did it actually came to be? What’s the message of it? What’s so good about doing it? How does a tipical vogue lesson looks like at MD? Everytime we hear about something new there’s bound to be a bunch of questions arising in our minds about the topic. If you had the same questions crossing your mind that can only mean something great. It means that you’re open to experience something new which is one of the basic qualities when it comes to positive character development.

What’s vogue exactly? So let’s start our story at the very begining. Vogue is a unique dance style which was born in the 80’s. The dance style was brought to life by the so called vogue balls which took place first in Harlem, New York in the 60’s.

How did it actually come to be? The participants at the mentioned vogue balls were mostly black and gay, transvestites or so called „drag queens”. Why was this dance style created specifically by these people? The answer is easy. Although the participants were vastly inspired by the famous fashion magazine Vogue their financial background and the social exclusion prevented them from being able to experience the lifestyle they longed to live.

What’s the message of it? It follows from the above mentioned the dance style represents plethoric feminity. Most of the moves are graceful, charming or sexy. Vogue has three subtype: old way, new way, vogue fem. The denominations are expressive but how to tell them apart? The main difference between old way and new way is that the moves in new way are more angular and one of its iconic move is „bone breaking” in shoulders. „Fem” is the most feminine of them all.

What’s so good about doing it? It moves you – yes, we all know how important it is to exercise on a daily basis – and gives you self-confidence. It teaches you how to move your body in a complex manner and thanks to the regular streching you’ll be so flexible like never before in your life. It’s undoubtedly good for body toning however voguing has that bonus trait that you won’t even notice you’re tired and working out becomes a happy and exciting activity. If you feel like fashion has always been one of your passion then voguing is definitely the dance style for you. You no longer need to hide your inner stylist because you can show off your taste at the vogue balls organised by MD.

How does a tipical vogue class looks like at MD? It’s similar to the other dance classes. We start with warming up (including some streching) then we move on to choreography learning. After everyone has mastered the chorey it is danced seperately by smaller or bigger groups (or the whole class) then we finish with streching. MD’s vogue teacher is Daniel Moritz who has already represented our home country with this dance style at multiple international events, competitions. Dani teaches all three subtype of vogue. Classes held by him are inspirational and energetic.

If you’re interested in joining us don’t hesitate to contact us! We’d be glad to meet you and excited to guide you through this subculture! If you’d like to know more about our dance course, click here: https://hiphoptanciskola.com/vogue-tanctanfolyam/

Sign up:

Jelentkezés

A few picture of MD’s vogue ball:  Vogue Ball Budapest